Voda mora ostati u rukama građana

Europski parlament usvojio je danas izvješće Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane o praćenju europske građanske inicijative Right2Water (Pravo na vodu). Unatoč neslaganju zastupnika desnog centra, prijedlog rezolucije Europskog parlamenta usvojen je s 363 glasa ZA, 96 PROTIV i 261 SUZDRŽANA glasa. Zastupnik ORaH-a u Europskom parlamentu, Davor Škrlec, svojim je glasom podržao spomenutu građansku inicijativu.

“Sretni smo jer potez desnog centra nije uspio potkopati ovu građansku inicijativu. Građani diljem Europe suočeni su s prijetnjama privatizacije vodnog sektora, stoga institucije Europske unije moraju obraniti temeljno pravo građana na vodu koje se nikada ne smije dovesti u pitanje. Europski parlament je danas osigurao da pitanje prava na vodu ostane na dnevnom redu, a mi ćemo se pobrinuti da ga se ne pogura pod tepih. Ovom inicijativom želimo pozvati Komisiju na donošenje regulativa kako bi UN-ovo temeljno ljudsko pravo na vodu bilo sadržano u zakonima EU-a. Također, pozivamo na trajno isključivanje vodnog sektora iz pravila unutarnjeg tržišta EU-a, ali i trgovinskih pregovora, uključujući one koji su u tijeku kao što su TTIP, CETA i TiSA.” – rekao je Škrlec u priopćenju.

Zastupnik Škrlec je zadovoljan usvajanjem spomenute građanske inicijative jer zaštita voda i pravo na vodu predstavljaju jedno od temeljnih dijelova ORaH-ovog programa.

Prema dostupnim podatcima, danas se u Hrvatskoj po stanovniku godišnje troši oko 100 litara flaširane vode. Cijena jedne litre flaširane vode u prosjeku iznosi 4,50 kune. Znači, 1 litra flaširane vode jednaka je cijeni 140 litara vode iz slavine. Nastali profit ne odlazi na održavanje i unaprjeđenje vodne infrastrukture, koja je u Hrvatskoj zastarjela te trpi gubitke i iznad 40% vode. ORaH nastoji temeljiti razvoj naše zemlje ulaganjem u tri temeljna sektora gospodarstva – proizvodnju hrane, energije i upravljanje vodama, jer to su temelji održivosti i samodostatnosti društva i države.  Stalno ulaganje u vodno gospodarstvo te sustave obrane od poplava i zaštite svih vodnih ekosustava, prilike su za razvoj gospodarstva, društva i zaštitu okoliša. U vodnom gospodarstvu ORaH vidi velike mogućnosti za poticanje zapošljavanja i pokretanje održivog gospodarskog razvoja.