Zastupnici Europskog parlamenta pozivaju države članice na osiguranje boljih uvjeta prijevoza životinja

Europska unija, zajedno sa svojim državama članicama, mora bolje provoditi postojeća pravila o zaštiti životinja tijekom prijevoza te kažnjavati one koje krše navedena pravila.

U rezoluciji koja je usvojena u veljači na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta s 411 glasova za, 43 protiv te 110 suzdržanih, zastupnici su obnovili poziv Parlamenta iz 2012. godine na snažnu i ujednačenu provedbu EU zakona o zaštiti životinja tijekom prijevoza iz 2005. godine koji se trenutno slabo primjenjuje u tek nekoliko država članica.

Europska komisija bi trebala nametnuti kazne onim državama članicama koje ne primjenjuju ispravno EU pravila, mišljenja su zastupnici Europskog parlamenta. Države članice bi trebale kazneno goniti sva kršenja pravila pomoću učinkovitih i usklađenih kazni, uključujući i zapljenjivanje vozila te obaveznu prekvalifikaciju osoblja.

Strože provjere i kvalitetnija vozila za prijevoz životinja

Zastupnici također žele razviti suvremenu tehnologiju koja bi poboljšala primjenu postojećih pravila, uključujući geolokacijske sustave za praćenje lokacije životinja i trajanje putovanja, kao i feedback u realnom vremenu između točaka polaska i dolaska. Potiču također i donošenje nove strategije za dobrobit životinja 2020.-2024., kao i jasne definicije što sve prijevoz životinja čini prikladnim.

Parlament poziva nacionalne vlasti da:

  • provode češće provjere te provjere na temelju rizika,
  • obavještavaju nadležna tijela u svim zemljama u kojima se odvija prijevoz u slučaju utvrđivanja kršenja pravila,
  • suspendiraju vozačke dozvole ponovljenih prekršitelja,
  • zabrane neusklađena vozila i plovila, i
  • prilagode transportne luke dobrobiti životinja te poboljšaju provjere pri utovaru.

Zastupnici su također pozvali na ažuriranje EU pravila o prijevoznim sredstvima u skladu sa znanstvenim činjenicama kako bi se osigurala dovoljna ventilacija te kontrola temperatue, odgovarajući sustavi za napajanje tekućinom, kao i vozila prilagođena potrebama svake životinjske vrste.

Smanjenje vremena prijevoza te izvoz životinja

Vrijeme putovanja za životinje bi trebalo biti što kraće. Europski parlament podržava lokalne, mobilne ili u sklopu farme klaonice te ostala postrojenja za preradu mesa, odnosno u blizini mjesta uzgoja, kraće distribucijske krugove te izravne prodaje.

Parlament ističe kako Komisija treba odrediti odgovarajuće vrijeme trajanja putovanja prilagođeno različitim vrstama, kao i razviti strategiju prijelaza s transporta živih životinja n transport životinjskih dijelova kad god je to moguće.

Europski parlament također inzistira na tome da, ukoliko prijevozni standardi u zemljama koje nisu EU članice nisu usklađeni s EU propisima te se pravilno ne provode, EU mora nastojati ublažiti razlike putem bilateralnih dogovora ili, ukoliko to nije moguće, zabraniti prijevoz živih životinja u takve države.

Sljedeći koraci

Rezolucijom se preporučuje osnivanje istražnog odbora za dobrobit životinja tijekom prijevoza unutar i izvan EU granica već na početku sljedećeg parlamentarnog mandata. Odbor bi trebao istraživati prijavljene slučajeve zlostavljanja životinja tijekom prijevoza te slučajeve neprimjenjivanja postojećih EU pravila.

Od 2009. do 2015. broj životinja koje se prevoze diljem EU-a, bilo za rasplod, uzgoj ili klanje, povećao se za 19 posto – od 1252.1 milijuna do 1492.8 milijuna. Povećao se broj prijevoza svinja, peradi i konja, a smanjio broj goveda, ovaca i koza. U istom razdoblju, broj pošiljaka živih životinja u EU-u povećao se s otprilike 400 tisuća do 430 tisuća godišnje.

Životinje koje se prevoze više od osam sati unutar EU-a (godišnje)

  • Goveda – 4 milijuna
  • Svinje – 28 milijuna
  • Ovce – 4 milijuna
  • Perad – 243 milijuna
  • Konji – 150 tisuća

Izvor: Europski parlament