Zastupnik Škrlec pozvao na mirno rješavanje spora koje uzrokuje napetosti na Cipru

Kao zamjenski član izaslanstva u zajedničkom parlamentarnom odboru Europske unije i Turske, zastupnik ORaH-a Davor Škrlec sudjelovao je jučer na plenarnoj raspravi Europskog parlamenta o aktivnostima Turske koje uzrokuju napetosti u isključivom gospodarskom pojasu Cipra.

Ovim putem izrazio je duboku zabrinutost zbog problema koji su nastali u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Republike Cipar i uzrokovali prekid započetih pregovora predvođenih Ujedinjenim narodima.

“U skladu s vrijednostima Europske unije i UN-ove konvencije o pravu mora, pozivam na mirno rješavanje spora u kontekstu nove faze pregovora o ujedinjenju i stvaranju pozitivne klime za obje strane. Istraživanja potencijalnih nalazišta nafte i plina u vodama Cipra od zajedničkog su interesa za grčku i tursku stranu, između ostalog, jer se posljedice štetnih učinaka na okoliš mogu odraziti na cijeli otok.” – istaknuo je Škrlec.

Zastupnik ORaH-a predlaže da se u tom smjeru postavi čvrst temelj za buduće pregovore kako bi se uzdigli od partikularnih interesa i time izgradili međusobno povjerenje na dobrobit svih stanovnika bez obzira na etničku ili kulturnu raznolikost koja je oduvijek bila i jest prepoznatljivo bogatstvo Cipra pa tako i same europske civilizacije.

Zastupnik Škrlec smatra kako je nastavak pregovora i pronalaženje zadovoljavajućeg rješenja za sve strane strateški interes i Europske unije i Republike Turske.