Zastupnik Škrlec zauzeo se za bolju zaštitu prava osoba s autizmom

Zastupnik ORaH-a Davor Škrlec potpisao je u Europskom parlamentu deklaraciju o autizmu kao doprinos zaštiti prava osoba s autizmom u Hrvatskoj i cijeloj Europskoj uniji.

Savez udruga za autizam Hrvatske (SUZAH), koji okuplja 14 udruga za autizam na prostoru cijele Hrvatske, pozvao je hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu da potpišu Deklaraciju o autizmu te na taj način doprinesu zaštiti prava osoba s autizmom u Hrvatskoj i cijeloj Europskoj uniji.

Krovna europska organizacija Autism Europe, čiji je član SUZAH, pokrenula je u svibnju 2015. kampanju sakupljanja potpisa među zastupnicima kako bi se prihvatila pisana deklaracija Europskog parlamenta o autizmu. Deklaracija poziva Europsku uniju i sve države članice da prihvate europsku strategiju za autizam koja uključuje ujednačavanje znanstveno utemeljenoga pristupa autizmu kroz prostor cijele EU, uključujući dijagnozu i ranu intervenciju, poticanje istraživanja autizma te podršku razmjeni dobrih praksi. Najmanje 50 posto zastupnika u Europskom parlamentu potrebno je da potpiše deklaraciju o autizmu do 27. srpnja 2015. nakon čega se deklaracija zajedno s imenima potpisnika prosljeđuje Vijeću i Komisiji.

Podrška izgradnji regionalnog Centra za autizam u Slavoniji

Tijekom travnja zastupnik Škrlec susreo se s predstavnicima Udruge obitelji djece s autizmom “Dar” u Osijeku kako bi svojim potpisom podržao izgradnju regionalnog Centra za autizam, prijeko potrebnog području Slavonije i Baranje. Tom je prilikom Istočna regija ORaH-a, kao jedan od organizatora događaja, najavila humanitarnu malonogometnu utakmicu u suradnji s Humanim zvijezdama Hrvatske, koja se održala 14. svibnja u dvorani Zrinjevac u Osijeku. Cilj je bio prikupiti što više sredstava za izgradnju regionalnog Centra za autizam koji će roditeljima i djeci omogućiti potrebnu stručnu pomoć. Igrajući za ekipu Udruge slijepih u humanitarnoj utakmici zastupnik Škrlec izrazio je još jednom podršku prikupljanju sredstava i potpisa za izgradnju regionalnog Centra za autizam.