Zbog nesposobnosti državnih institucija 5000 studenata/ica umjesto u domovima na ulici

Tijekom zimskog semestra u akademskoj godini 2015./2016. gotovo 5000 studenata koji su zbog svog socijalnog statusa ostvarili pravo na smještaj u studentskim domovima “Stjepan Radić” i “Cvjetno naselje” zbog loše organizacije i nesposobnosti državnih institucija u provedbi projekta obnove istih studentskih domova primorani su pronaći privatni smještaj. Posljedica je već zabilježen porast cijene iznajmljivanja stanova u Zagrebu.

“Privatni smještaj čije se cijene u prosjeku kreću od 1000,00 HRK po sobi je daleko više nego smještaj u navedenim domovima koji je iznosio od 300,00 HRK na više, ovisno o tipu smještaja. Navedeni troškovi ne mogu se niti približno kompenzirati smiješnim iznosom od 400,00 HRK mjesečne potpore koje za privatni smještaj Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dodjeljuje studentima. Nonšalantne izjave ministra Vedrana Mornara i sanacijskog upravitelja SC-a Peje Pavlovića da je problem studentskog smještaja ‘prenapuhan’ i da će se ‘studenti snaći’ su degutantni i pokazuju nebrigu za studente/ice ne samo vlasti već i pojedinaca zaposlenih u javnom sektoru. Oni su izgleda zaboravili da najam stanova ne uključuje i komunalne troškove, te da su studenti u domovima imali besplatan Internet. Zbog kašnjenje u početku obnove studentskih domova sigurno se neće ispoštovati rok završetka radova, te će zbog toga dio studenata sigurno produžiti svoje školovanje i to ne svojom krivicom.” – izjavio je na konferenciji za medije pred zgradom MZOS-a Ivan Buljan, član predsjedništva ORaH-a, autor ORaH-ove politike prema mladima.

U ovom slučaju kao da u Republici Hrvatskoj ne postoji Ministarstvo socijalne politike i mladih koje je zajedno s resornim Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta trebalo studentima prije početka radova osigurati odgovarajući smještaj. Projekt obnove studentskih domova financiran iz EU fondova nije se dogodio “preko noći” te ovakav postupak izvršne vlasti u Hrvatskoj samo pokazuje kontinuitet politike koja ne ulaže u obrazovanje i potiče mlade obrazovane ljude da nakon završetka svojeg školovanja napuste Hrvatsku u potrazi za boljim životom.

“Uzrok ovoj ružnoj situaciji u kojoj se dijelu studenata zagrebačkog sveučilišta oduzima pravo na jednake uvjete studiranja je moguća korupcija i pogodovanje u postupku javne nabave. Nakon što su dva puta poništavani postupci javne nabave iz razloga previsoke cijene ponuđača u odnosu na planiranu, koristi se mehanizam direktnog ugovaranja i potpisuje se ugovor između MZOS-a, Studentskog centra u Zagrebu i trgovačkog društva Projektgradnja d.o.o. Izjave odgovornih kako EU administracija nije imala nikakvih zamjerki je neistinita. Postupak revizije projekta, koji se u ovoj fazi projekta provodi, nije proveden što dodatno povećava sumnju na pogodovanje jednom gospodarskom subjektu.” – izjavio je Davor Škrlec, potpredsjednik ORaH-a i zastupnik u Europskom parlamentu.

Kako bi se ublažila već načinjena šteta pozivamo Vladu RH, resorno ministarstvo i Ministarstvo socijalne politike i mladih, da žurno pronađu dodatna financijska sredstva te povećaju iznos potpore studentima ili pokušaju u suradnji s Gradom Zagrebom studentima osigurati privremeni smještaj u praznim gradskim stanovima. Također pozivamo studente, ne samo koji su smješteni u domovima nego i ostale da pokažu solidarnost prema svojim kolegama te javno i glasno progovore o svojim problemima i informiraju javnost jer izvršna vlast očito ulaže veliki napor kako bi zataškala ovaj problem.