Europski parlament glasovao za smanjenje emisija CO2 iz kamiona i teških teretnih vozila

Danas je Europski parlament usvojio izvješće Kluba zastupnika Zelenih/ESS-a o prijedlogu uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o utvrđivanju emisijskih normi CO2 za nova teška vozila koja ima za cilj znatno smanjiti emisije CO2 iz kamiona i teških teretnih vozila.

Emisijske norme CO2 za nova teška vozila morat će se smanjiti za 20% do 2025. godine, te za 35% do 2030. godine u usporedbi s razinama iz 2019. godine. Uredba  nalaže i obvezujući minimalni udio vozila s nultim i niskim emisijama za sve proizvođače od 5% od 2025. i 20% od 2030. godine kako bi se potaknulo proizvođače da se preusmjere na nove tehnologije.

Zastupnik Zelenih/ESS-a i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, Davor Škrlec komentira:

“Današnjim glasovanjem šaljemo snažnu poruku proizvođačima koji imaju obvezu smanjiti emisije CO2 iz svojih vozila kako bi se pridružili utrci za čišću budućnost. Usvojeni tekst ima snažnu osnovu za daljnje pregovore s Vijećem EU-a i Europskom komisijom u tzv. trijalogu. Nakon objavljenog izvještaja Međunarodnog panela o klimatskim promjenama (IPCC), države članice moraju se prikloniti zahtjevima Europskog parlamenta za smanjenje emisija u sektoru prometa jer nemamo više vremena za gubljenje kada je riječ o zaštiti klime.“

Više informacija

Prometni sektor, čije su emisije u porastu i bile su odgovorne za 25% ukupnih emisija stakleničkih plinova u EU-u 2016., mora poduzeti znatan dio napora EU-a u području klime. Dekarbonizacija prometnog sektora mora se ubrzati i emisije stakleničkih plinova te onečišćivača zraka iz prometa trebaju se svesti na nultu razinu najkasnije do sredine stoljeća.

Emisije CO2 teških vozila predstavljale su oko 6% ukupnih emisija stakleničkih plinova u EU-u zabilježenih u 2015. Procjenjuje se da će se taj udio bez djelovanja EU-a povećati za dodatnih 6% između 2015. i 2030.

Važna tržišta teških vozila, kao što su Sjedinjene Američke Države, Kanada, Japan ili Kina, nedavno su uvela zahtjeve u pogledu smanjenja potrošnje goriva i/ili emisija za teška vozila kako bi se potaknule inovacije i zajamčio brzi razvoj i uvođenje tehnologija s nultim i niskim emisijama u ovom sektoru. Kako bi se odgovorilo na tu sve veću konkurenciju na globalnom tržištu, proizvođači teških vozila iz EU-a moraju brzo početi ulagati u tehnologije s nultim ili niskim emisijama.