Europski parlament zahtijeva ambicioznije djelovanje država članica kako bi spriječili klimatsku katastrofu

Zastupnici Europskog parlamenta su danas na plenarnoj sjednici, te uoči UN summita o klimatskim promjenama COP24 koji će se održati u Katowicama (Poljska) u prosincu, odlučili pozvati nacionalne vlade država članica i Europsku komisiju na poštivanje upozorenja nedavnog izvješća Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC), odnosno na povećavanje ambicija smanjivanja CO2 emisija s 40% na 55% do 2030. godine u usporedbi s razinama iz 1990. godine. 

“Nakon IPCC-ovog izvještaja, Europski parlament sada oglašava alarm te poziva vlade država članica na podizanje klimatskih ciljeva za 2030. godinu na 55% smanjenja emisija CO2. Današnje glasovanje je jasna kritika trenutne klimatske politike te jasan poziv na ovlašteno djelovanje ministara okoliša i Europske komisije. Naši trenutni klimatski ciljevi nisu dovoljni za postizanje ciljeva dogovorenih u Parizu. Europski doprinos borbi protiv klimatskog kolapsa mora biti puno veći.

Komisija mora preuzeti ovaj zahtjev te ga implementirati u svoju Strategiju za dugoročno smanjenje emisija stakleničkih plinova u Europskoj unijikoja će biti predstavljena nešto prije samog klimatskog summita u Katowicama. Kao jedan od najjačih ekonomskih igrača, EU mora odigrati glavnu ulogu u klimatskim pregovorima te ne smije biti zadovoljna s tek malenim koracima koji presporo vode prema zaštiti klime”, poručuje Klub zastupnika Zelenih/ESS-a Europskog parlamenta.

Izvor: Greens/EFA