Otvorenim pismom ministru poljoprivrede Škrlec poziva na zabranu glifosata

Slijedom informacija iz Ministarstva poljoprivrede kako će Republika Hrvatska 7. i 8. ožujka na Stalnom Odboru za biljke, životinje, hranu i životinjsku hranu u Bruxellesu podržati prijedlog Europske komisije o produljenju dozvole za korištenje glifosata do 2031. godine u Europskoj uniji, zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec uputio je danas otvoreno pismo ministru Davoru Romiću kojim traži preispitivanje stajališta Ministarstva poljoprivrede navodeći argumente protiv daljnje uporabe glifosata.

“Kao član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane u Europskom parlamentu, pozivam našeg ministra da razmotri podršku prijedloga Komisije te se založi u interesu zdravlja građanki i građana Republike Hrvatske, kao i svih građana EU-a, za smanjenje autorizacijskog razdoblja na tri do pet godina s ciljem provedbe relevantnih istraživanja s konkretnim rezultatima o štetnosti glifosata.” – navodi Škrlec u pismu.

Grupacija Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu, čiji je član i zastupnik Škrlec, pokrenula je ovog tjedna kampanju kojom žele utjecati na ukidanje dosadašnje licence za daljnju upotrebu glifosata u Europskoj uniji čije trajanje istječe u lipnju ove godine. Glifosat, kemikalija koju pronalazimo u herbicidima (proizvodima namijenjenima uništavanju nepoželjnih biljki kao što je, primjerice, korov) nedavno je postao najviše korištena poljoprivredna kemikalija svih vremena. Osim njegovog intenzivnog korištenja, glifosat se pokazao vrlo kontroverznim što je dovelo do porasta zabrinutosti o njegovoj sigurnoj upotrebi. Zeleni u svojoj kampanji navode sedam glavnih razloga zbog kojih bi glifosat trebao biti zabranjen u Europskoj uniji.

“Prvenstveno se pozivam na Svjetsku zdravstvenu organizaciju koja je definirala glifosat kao potencijalno kancerogenu tvar te je zabrinjavajuće kako su brojni instituti i agencije, uključujući i američke (EPA, FDA), identificirali prisutnosti glifosata u zraku, vodi, hrani te ljudskom urinu i krvi. Također, treba ukazati na blisku povezanost herbicida na osnovi glifosata i GMO sjemena koja predstavlja rizik za zdravlje i okoliš. S obzirom na činjenicu kako su sve županije RH proglašene zonama slobodnim od GMO-a, dodatan je argument u prilog neopravdanosti podržavanja prijedloga o glifosatima od strane Hrvatske.” – naglašava Škrlec.