Parlament kao pokretačka snaga jačih napora za smanjenje CO2 emisija iz automobila

U utorak 18. prosinca zaključeni su pregovori, odnosno trijalog između Parlamenta, Vijeća i Komisije o novom zakonodavstvu za smanjenje CO2 emisija iz novih automobile do 2030. godine.

Dok je prijedlog Komisije bio 30% smanjenja emisija, Parlament je branio svoj prijedlog za 40% smanjenja emisija; u konačnici je postignut kompromis za 37.5% smanjenja CO2 emisija. Postignut je također dogovor za 15% smanjenja emisija za automobile i kombije do 2025. godine, dok je cilj smanjenja emisija za kombije zaključen na 30% do 2030. godine. Klub zastupnika Zelenih/ESS-a izražava žaljenje zbog manjka ambicije koji su pokazali nacionalni politički lideri glede poduzimanja mjera za rješavanje problema klimatskih promjena, no pozdravlja napore Parlamenta u istome.

Zastupnik Zelenih/ESS-a i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, Davor Škrlec, komentira:

“Nakon dugotrajnih i teških rasprava s državama članicama i Komisijom, Klub zastupnika Zelenih/ESS-a je uspio u postizanju daleko većih ciljeva smanjenja emisija za automobile od onih koji su prvobitno bili predviđeni. Unatoč nedavnom IPCC-ovom izvješću i nedostatku ambicije demonstriranom u Katowicama, dogovorene razine jednostavno nisu dovolljne za sprječavanje klimatskih katastrofa te se još uvijek nalazimo u utrci s velikim klimatskim rizicima. Napori koje su iskazali EU vlade jednak je prijelazu iz pete u četvrtu brzinu držeći nogu jednakom snagom na gasu – automobil će se malo usporiti, no to ga neće zaustaviti od sudara koji mu prijeti. Ipak, unatoč nevoljkosti i oklijevanju spomenutih, Parlament je dokazao da je jedina institucija koja je zaista usmjerena prema ostvarenju Pariških ciljeva.”

Lobisti automobilske industrije nisu zadovoljni rezultatom. Tako je njemački VDA putem maila poručio da novi propisi “traže previše i ne podržavaju (industriju) dovoljno”. Požalili su se kako je dogovoreni cilj previsok, dok su Komisijin inicijalni cilj od 30% poduprli. Udruga europskih proizvođača automobile (ACEA) je također iskazala zabrinutost navodeći kako su ciljevi za 2030. godinu nerealistični.