Škrlec pozvao ministra Romića da uvaži rezoluciju Europskog parlamenta o glifosatu

Nakon usvajanja rezolucije o glifosatu 13. travnja, Europski parlament pozvao je države članice i Europsku komisiju da uvaže mišljenje zastupnika o prijedlogu autorizacije glifosata na sedam umjesto 15 godina i ograniče njegovo korištenje u gotovo sve svrhe na sastanku koji će se održati 18. i 19. svibnja u Bruxellesu.

Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec tim povodom uputio je danas pismo ministru poljoprivrede, Davoru Romiću, kojim traži od Vlade Republike Hrvatske uvažavanje svih ključnih točaka rezolucije prilikom glasovanja o nacrtu provedbenog akta Komisije o daljnjoj upotrebi glifosata na Stalnom Odboru za biljke, životinje, hranu i životinjsku hranu.

“Velika većina zastupnika u Europskom parlamentu smatra da prijedlog Komisije nije uspio osigurati visok stupanj zaštite zdravlja ljudi, zdravlja životinja i okoliša te kako nije primijenio načelo predostrožnosti. Pozvao sam ministra Romića da prilikom glasovanja Hrvatska zauzme stav koji će uzeti u obzir mišljenje Europskog parlamenta o zabrani upotrebe glifosata u neprofesionalne svrhe, zabrani upotrebe u blizini javnih parkova, igrališta i vrtova, zabrani upotrebe gdje su integrirani sustavi upravljanja štetočinama dovoljni za nužnu kontrolu rasta korova te strogom ograničavanju upotrebe proizvoda koji sadrže glifosat neposredno prije žetve.” – priopćuje Škrlec.

Zastupnik Škrlec smatra kako herbicid glifosat nije nužan za produktivnu poljoprivredu, a kao dokaz tome služi organska poljoprivreda. Integrirane metode kontrole nametnika koje su bazirane na režimu obrade tla, datuma sjetve i mehaničkog skidanja korova mogu smanjiti upotrebu herbicida uz očuvanje prinosa usjeva na održiviji i prihvatljiviji način za okoliš, na dobrobit očuvanja biološke raznolikosti.

“Tvar koja je vjerojatno kancerogena za ljude uopće ne bi trebala biti korištena od strane poljoprivrednika, a još ponajmanje korištena u neprofesionalne svrhe. Francuska, Nizozemska i Italija trenutno se protive produljenju upotrebe glifosata, a uvjeren sam kako bi kompletna zabrana svakog korištenja glifosata u poljoprivredi bila jasan poticaj prema ekološkoj i konkurentnoj poljoprivredi koja stvara nova radna mjesta u Europi, pa tako i u Hrvatskoj.” – zaključuje Škrlec.