Zastupnici protiv prijedloga Komisije da se odobri uzgoj i prodaja 5 GMO proizvoda

Zastupnici u Europskom parlamentu izglasali su danas na plenarnoj sjednici u Strasbourgu prigovore na pet GMO proizvoda koje Europska komisija planira odobriti sredinom listopada za tržište Europske unije. Riječ je o stavljanju na tržište sjemena genetski modificiranog kukuruza Syngenta Bt11 i Dupont 1507, zatim produljenju odobrenja za sjeme i proizvode od genetski modificiranog kukuruza MON 810 (Monsanto) koji je već prisutan na tržištu EU-a, te stavljanju na tržište genetski modificiranog pamuka otpornog na glifosat.

Zastupnici smatraju kako procjena rizika uzgoja spomenutih kultivacija koju je provela Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) nije cjelovita te da preporuke za upravljanje rizikom koje je iznijela Komisija nisu odgovarajuće. Zbog nedostatka povjerenja u proces autorizacije od strane Europske komisije, većina zastupnika u Europskom parlamentu danas je podržala primjedbe političke grupacije Zelenih/ESS-a na uvoz GMO-a.

“Uzgoj genetski modificiranog kukuruza nosi visok rizik za okoliš i za poljoprivrednike, stvarajući opasne toksine u našem tlu, zraku i vodi. Današnjim glasovanjem na plenarnoj sjednici, koje je uslijedilo nakon što smo u ponedjeljak na Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane prihvatili svih pet prijedloga protiv odobravanja GMO sjemena i proizvoda, Europski parlament se po prvi put većinski usprotivio njihovoj kultivaciji, naglasivši pritom kako je prijedlog Komisije besmislen. Većina država članica i građana Europske unije protivi se GMO-u, a to smo danas ovdje u velikom broju i potvrdili kako ne želimo uzgoj i uvoz GMO sjemena i proizvoda na našem tržištu. Zeleni već dugo vremena upozoravaju kako proces autorizacije za GMO ne odgovara svojoj svrsi i stoga se treba hitno revidirati. Dok se to ne dogodi, jedini odgovoran pristup je staviti moratorij na sva GMO odobrenja, kako za uvoz tako i za uzgoj.” – rekao je zastupnik Davor Škrlec.

6 razloga za zabranu uzgoja GM biljaka u Europskoj uniji