Zastupnici Zelenih pozivaju tekstilnu industriju na bolje i sigurnije uvjete rada

“Tko je napravio moju odjeću?” naziv je kampanje koja je ovog tjedna pokrenuta u Europskom parlamentu s ciljem poboljšanja uvjeta rada na inicijativu Radne grupe Zelenih/ESS-a za zelene poslove i zelenu ekonomiju čiji je supredsjedatelj zastupnik Davor Škrlec.

Tri godine je prošlo od stravične nesreće kada je u glavnom gradu Bangladeša Dhaki urušena tvornica odjeće Rana Plaza u kojoj je život izgubilo preko tisuću zaposlenica samo zbog toga jer su svoj posao obavljale u nesigurnim i nepovoljnim uvjetima za rad. Ovaj događaj se s razlogom smatra jednom od najvećih tragedija u povijesti svjetske tekstilne industrije i potrebno je reagirati na vrijeme kako bi se spriječile daljnje katastrofe pogotovo u zemljama koje izrađuju odjeću namijenjenu europskom tržištu, smatraju Zeleni.

“Cilj ove kampanje je senzibilizirati javnost i tražiti od predstavnika modne industrije i proizvođača odjeće jasan odgovor na pitanje tko i u kakvim radnim uvjetima izrađuje našu odjeću. Također, želimo pozvati Europsku komisiju na predstavljanje legislative kako bismo bili sigurni da je odjeća koju pronalazimo na europskom tržištu napravljena na pošten i održiv način, u skladu sa svim propisanim sigurnosnim i zdravstvenim mjerama na radu.” – izjavio je Škrlec.

Podsjetimo, sudjelujući u raspravi na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta o novom strateškom okviru EU-a o zdravlju i sigurnosti na radu, zastupnik Davor Škrlec je u svom govoru naglasio da je pravo na rad bez rizika za zdravlje pravo svake građanke i građanina Europske unije. Sprječavanje profesionalnih rizika i promicanje sigurnosti i zdravlja na radu ključni su za poboljšanje radnih uvjeta, a time i zdravlja radnika, što zauzvrat ima znatne društvene i ekonomske koristi za samog radnika i cijelo gospodarstvo. Isto tako, prema načelima kružne ekonomije koje zastupnik Škrlec u svom radu promiče, ponovnom upotrebom stare odjeće i tkanine možemo doprinijeti stvaranju novih radnih mjesta.

UKLJUČI SE I TI!

Ako se želite aktivno uključiti u kampanju Fashion Revolution, zastupnik Škrlec poziva sve zainteresirane da tijekom ovog tjedna na društvenim mrežama postave pitanje svojim omiljenim predstavnicima modnih brendova “Tko je napravio moju odjeću i u kakvim radnim uvjetima?” s hashtagom #whomademyclothes i traže odgovor.