Škrlec: Problem sezonalnosti možemo riješiti razvojem zelenog i pristupačnog turizma

Hrvatska može ostvariti još bolje rezultate u turizmu primjenjujući inovativne instrumente u sklopu suradnje država Jadransko-jonske regije i novih europskih zakonodavnih okvira – Paketa kružne ekonomije i Europskog akta o pristupačnosti, poruka je s današnje panel rasprave kojom je u Splitu otvoren prvi dan međunarodne konferencije “Zeleni i pristupačni turizam” u organizaciji zastupnika u Europskom parlamentu Davora Škrleca i Igora Šoltesa (Slovenija).

“Želimo turizam koji će učinkovito koristiti lokalne potencijale u proizvodnji i ponudi zdrave hrane, zapošljavati sve generacije, a naročito mlade, te koji će trošiti manje resursa primjenom lokalnih obnovljivih izvora energije. Ovim pristupom možemo prije svega umanjiti problem sezonalnosti hrvatskog turizma, a dodatnu priliku pruža i razvoj modela pristupačnog turizma koji poticanjem inovacija i kreativnosti u dizajnu te istovremeno na održiv način doprinosi razvoju građevinskog sektora kao jednog od važnijih pokretača gospodarstva općenito. Ekonomski model konkurentnog hrvatskog turizma treba se stoga temeljiti na principima kružne ekonomije i održivim modelima financiranja poput etičnih banaka, zadruga i naravno Europskih fondova pri čemu je uključenost svih segmenata društva ključna za njegovu uspješnu realizaciju.” – izjavio je zastupnik Škrlec.

“Povezivanje turizma, lokalne zajednice i gospodarstva ključ je za stvaranje dodane vrijednosti i novih radnih mjesta. Konferencija u Splitu izvrsna je prilika za razvoj novih ideja i umrežavanje ključnih dionika što je preduvjet za učinkovito korištenje europskih fondova. Na konferenciji želimo s konkretnim primjerima predstaviti potencijale zelenih politika za različite sektore gospodarstva, turizma i poljoprivrede. Upravo ovdje leži ogromna prilika koju bi ova regija trebala iskoristiti ako želi biti konkurentna i održiva.” – rekao je zastupnik Šoltes.

Na konferenciji također sudjeluju slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Franc Bogovič (EPP), predstavnici Europske komisije (zamjenik ravnatelja Opće uprave za proračun Manfred Kraff i Iuliana Gabriela Aluas iz Opće uprave za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i male i srednje poduzetnike), Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić te mnogi drugi predstavnici državnih institucija, razvojnih agencija i turističkog sektora.

Uz panele se održava i sajam otočnih proizvoda na kojem priliku za predstavljanje imaju mnogobrojni predstavnici obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava i mali poduzetnici, a sve u svrhu provedbe ciljeva i promocije održivog turizma.

PREZENTACIJE:

“Kružna ekonomija i pristupačni turizam”

Iuliana Gabriela Aluas, Europska komisija, Opća uprava za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i male i srednje poduzetnike, Odjel za turizam

Paul Beeckmans, savjetnik Zelenih/ESS-a u Odboru za transport i turizam Europskog parlamenta

Philippe Micheaux-Naudet, ACR+

Siniša Kekić, Agencija TravAbled

 “Poduzetništvo i modeli financiranja”

Arthur ten Wolde, Ecopreneur.co / De Groene Zaak

Silvana Vujnović, članica uprave Etične banke d.d. u osnivanju

Iuliana Gabriela Aluas, Europska komisija, Opća uprava za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i male i srednje poduzetnike, Odjel za turizam

“Lokalna hrana i energetska proizvodnja”

Marko Bišćan, Energetski Institut Hrvoje Požar

Maja Jurišić, Pokret otoka

Lenka Puh, ETRI skupnost, JAZON d.o.o.

Senka Daniel, voditeljica Odjela za multilateralnu suradnju – EU poslovi, Ministarstvo turizima Republike Hrvatske

“Zelena javna nabava kao budućnost EU-a”

Manfred Kraff, Europska komisija, Opća uprava za proračun

Maja Kokovič, viša savjetnica u Ministarstvu financija Republike Slovenije, Uprava za javnu nabavu

Ivan Žilić, načelnik samostalne službe za nabavu u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost